Pomohli sme chorému dievčatku zo Starej Turej

Sabinka Fajnorová zo Starej Turej sa narodila s viacerými neurologickými diagnózami (rozšírená mozgová komora, hypotónia), v dôsledku ktorých nechodí a nehovorí, hoci má už 3 roky. Jej mamička Zuzana má dodnes vážne podozrenie na to, že za jej zdravotný stav je zodpovedná fabrika, v ktorej počas tehotenstva pracovala s chemikáliami. Hoci ju zamestnávateľ ubezpečoval, že táto práca ju v tehotenstve nemôže nijako ohroziť, podľa všetkého je dnes výsledkom tohto nezodpovedného zatĺkania ťažko zdravotne postihnuté dieťa.

Napriek tomu, že lekári Sabinku odpisovali ešte pred narodením, vďaka špeciálnej rehabilitácii sa jej darí robiť významné pokroky. Rehabilitačné pobyty, ako aj rôzne špeciálne pomôcky však stoja ohromné peniaze, na ktoré si bežný človek nemôže reálne zarobiť bez pomoci iných dobrých ľudí. Aj to je obraz slovenského zdravotníctva, v ktorom nie je rozhodujúce zdravie pacientov, ale súkromný biznis. Ak by totiž štát fungoval tak ako má, nebolo by problém založiť štátne podniky, ktoré by poskytovali aj špeciálnu zdravotnú starostlivosť či vyrábali špeciálne zdravotné pomôcky za ceny dostupné pre pacientov.

Rodičia malej Sabinky poctivo pracujú a hľadajú spôsoby ako by zaplatili jej liečbu. Matka sa celodenne stará o dcéru, otec je živnostníkom. Peniaze získavajú dokonca aj zberom plastových vrchnákov. Na uhradenie jednej rehabilitácie však potrebujú nazbierať neuveriteľných 14 ton vrchnákov! Pomôcť by im pritom hravo mohol štát, ak by namiesto vlastných občanov neuprednostňoval cudzincov. Ako najnovšie minister zahraničia Lajčák, ktorý chce cudzím imigrantom rozdať 550 vládnych štipendií z našich daní!

Vidiac utrpenie tejto slušnej rodiny, sme sa aj my rozhodli priložiť ruku k dielu. Sabinke Fajnorovej sme 3. novembra 2016 darovali poukážku na rehabilitáciu v Adeli Cetre v hodnote 2 028 eur. Dar odovzdali rodine osobne naši členovia – predseda ĽS Naše Slovensko a banskobystrický župan Marian Kotleba, poslanci NR SR Rastislav Schlosár a Peter Krupa, poslanec mestského zastupiteľstva Milan Špánik a okresný predseda pre Myjavu Igor Ivana. Sabinke a jej rodine držíme palce.