Pomohli sme malému Kristiánkovi z Banskej Bystrice

Kristián Kredatus z Podlavíc v Banskej Bystrici len pred pár dňami oslávil svoje 7. narodeniny. Hoci chlapci v jeho veku už chodia na základnú školu, jeho rodina zvádza ťažký boj o to, ako pri skromných príjmoch čo najviac zlepšiť jeho ťažký zdravotný stav, vyžadujúci celodennú opateru. Malý Kristiánko doplatil na zanedbanie zdravotnej starostlivosti zo strany pôrodnice. Jeho mamičke totiž odmietli vykonať cisársky rez, hoci to jej zdravotný stav vyžadoval, čo napokon uznal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V dôsledku tejto chyby dovtedy zdravého chlapca museli oživovať v priebehu prvého mesiaca 4-krát a takmer vykrvácal. Následne mu diagnostikovali detskú mozgovú obrnu a celý rad ďalších diagnóz. Odvtedy si prešiel hotovým peklom – zlyhali mu viaceré orgány a imunita, prekonal otravu krvi a lekári mu museli transplantovať časť kože a amputovať časť dlane a chodidla.

Odškodnenia sa však rodina s 2 maloletými deťmi dodnes nedočkala. Prípad riešia súdy typicky zdĺhavým a neefektívnym spôsobom, čo je opäť len dôkazom toho, že skutočný právny štát na Slovensku neexistuje. Len vďaka Božej pomoci a úsiliu jeho rodičov, ktorí s ním absolvovali niekoľko významných rehabilitácií, sa chlapcov stav podarilo zlepšiť natoľko, že začal rozprávať, sedieť a loziť.

ĽS Naše Slovensko sa tejto ťažko skúšanej rodine rozhodla pomôcť darovaním poukážky na 2-týždňový intenzívny rehabilitačný pobyt v Piešťanoch v hodnote 2028 eur. Dúfame, že aj vďaka tejto pomoci sa Kristiánov stav opäť trochu zlepší a celej rodine úprimne držíme palce.